Cele mai importante realizari ale APAHNP:

– 1991 obtinerea de la Ministerul Invatamantului a infiintarii a doua clase pentru tinerii cu dizabilitati intelectuale in cadrul Liceului SAMUS;
–  Centrul de Zi “Sf. Maria” s-a deschis în anul 1995, într-un imobil repartizat Asociatiei de către Consiliul Local, dezafectat in vederea demolarii, intr-o stare de degradare greu de imaginat si in a carui renovare Asociatia a investit 618.000 Euro prin diferite proiecte, donatii si sponsorizari. In 2006 cladirea a fost retrocedata, Centrul urmand a fi evacuat. In 2009  Primăria Municipiului Cluj-Napoca a concesionat Asociatiei, contra cost, un teren de 1000 mp  în cartierul Manăștur. In 2011, cu buget zero, am demarat lucrarile de constructie, in decembrie 2015 a fost finalizata cladirea in suprafata construita de 758 mp, iar in martie 2016  a fost data in folosinta , Asociatia aducand  astfel un plus de valoare comunitatii clujene prin aceasta noua constructie in valoare de 2.592.000 lei. In prezent Centrul ofera servicii complexe social-comunitare, 8 ore/zi pentru 22 de adulti cu varste cuprinse intre 21-43 ani si pentru familiile acestora.

Caracteristici socio – economice ale grupului ţintă: în ciuda măsurilor de incluziune socială, persoanele cu disabilităţi reprezintă un grup vulnerabil. Lipsa capacităţii serviciilor sociale generale de a se adapta nevoilor speciale, lipsa oportunităţilor de muncă care le face să devină dependente de strategii pasive de suport are ca efect creşterea rapidă a riscului de sărăcie a acestei categori de persoane în dificultate. Persoanele cu dizabilităţi mai sărace sunt şi mai dezavantajate ducând la creşterea exponenţială a riscului de excluziune socială

Servicii oferite in cadrul proiectului: proces recuperatoriu diferentiat pe grad de dizabilitate, terapii corectiv-compensatorii (art-terapie, terapie prin muzica, terapie prin teatru), formarea deprinderilor de viata independenta, formarea deprinderilor de munca in atelierele lucrative ale Centrului (icoane pe lemn, tamplarie, art-terapie, gradinarit), acces la legislatie, consiliere parentala, consiliere juridica)
Devenind un exemplu de buna practica prin calitatea si varietatea serviciilor oferite, Centrul de Zi , a reusit sa le redea celor 22 de beneficiari ai sai demnitatea pierduta, a reusit sa transforme mila si compasiunea in convingerea ca si persoana cu dizabilitati poate deveni un membru util si creativ al societatii.
– 2005 proiect de lege “ Curriculum social pentru persoanele cu dizabilităţi,” înregistrat la Parlament (Camera Deputaţilor) cu nr. înreg. BP769/21.11.2005.
Ateliere cu Suflet- din 1997-prezent – 4 ateliere de ergoterapie: Traforaj si icoane pe lemn, Croitorie, Tesatorie si tapiserie si Atelierul de Imprimerie si Personalizari Obiecte.
Expoziţie Permanentă cu Vânzare „Şi noi avem o şansă“ – din 2001-prezent informează publicul larg, că şi aceste persoane, cu câteva puncte de sprijin pot deveni membri utili ai societăţii, prin valorificarea produselor realizate in cele 4 ateliere de ergoterapie. In cadrul expozitiei functioneaza atelierul de personalizari obiecte : sorturi/sortulete, cani simple, cani termosensibile, puzzle-uri, tricouri, sacose, brelocuri, sepci, mousse pad-uri etc.
Unitatea Protejata « Maria »– 2010-2015  in care au fost angajate 10 persoane cu dizabilitati intelectuale dintre care 3 cu Sindromul Down.
Targul de Toamna – din 1996 devine manifestarea traditionala si emblema Centrului.
Trupa de Teatru “Maria” – 2007- prezent- in fiecare an ofera un spectacol nou in cadrul evenimentului “Targul de Toamna”, spectacol la care participa anual peste 350 persoane.

Am participat la diferite festivaluri si manifestari artistice la Cluj, Oradea si Baia Mare.
Participare la Competitiile Special Olympics2005 – prezent. De mai bine de 10 ani sportivii Centrului   de Zi “Sf.Maria” Cluj, participă în fiecare an, cu succes, câştigând nenumărate premii la Jocurile Regionale şi Naţionale Special Olympics, jocuri organizate cu multă dăruire şi profesionalism de către Fundaţia Special Olympics România cu sediul in Bucuresti. În anul 2013 APAHNP a fost partenerul Fundaţiei Special Olympics România în organizarea Jocurilor Naţionale Special Olympics 2013, care au avut loc la Cluj, în perioada 31 mai-3 iunie 2013, eveniment ce a reunit peste 650 persoane (sportivi  SO, antrenori şi însoţitori).
In perioada 9-21 septembrie 2014 , din cadrul Centrului, 5  sportivi si un antrenor au facut parte din delegatia oficiala care a reprezentat Romania la Jocurile Europene de Vara Special Olympics 2014,  desfasurat la Antwerp – Belgia, competitie care a reunit peste 2.400 de sportivi şi 1.000 de antrenori din 58 de tari. Prestatia sportivilor nostri, mai mult decat onorabila, s-a concretizat in 13 medalii din 15 posibile, dupa cum urmeaza: 1 medalie de aur la inot stafeta, 1 medalie de bronz la inot – 25 m liber, 2 locuri patru (inot si bocce), 11 medalii de argint la bocce, echipa de bocce a Romaniei a fost formata exclusiv din sportivii de la Centrul de Zi „Sf.Maria”.

Distance Learning Programme – din 2010-2015 realizat impreuna cu Music as Therapy International“ Anglia.Training practic de terapie prin muzică oferit specialiştilor în recuperarea copiilor cu dizabilităţi înscrişi la cursul on-line « Distance Learning  Programme ». Participanţii la training sunt specialişti în recuperarea copiilor cu dizabilităţi intelectuale, specialişti ce lucrează fie în Instituţii Publice , fie în cadrul ONG-urilor din întreaga ţară. Din 2012-2015  meloterapeutii nostri au fost mentori pentru specialistii acestui curs.

Premii, nominalizări, alte forme de recunoaştere a activităţii asociaţiei:

  • 2000 – Medalia Nationala” Serviciul Credincios, cls I”, 2000 acordat de Presedentia Romaniei
  • 2004- Diplomă Omagială „ Sfântul Iosif „ şi Medalia Jubiliară 150 de Ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla – Armenopol, acordata de catre  Episcopia Română Unită cu Roma Greco- Catolică de Cluj-Gherla
  • 2006- Trofeul” Inimi de Români”- instituţia care a acordat / recunoscut activitatea : TVR 1
  • 2008 –Castigarea Premiului „Cel mai in varsta voluntar „ si „Jurnalistul anului 2008” la Gala Voluntariatului Cluj de catre 2 voluntari ai APAHNP Cluj.